Uit welke dekkingen kun je kiezen bij een motorverzekering in 2022?
Ben je van plan om in 2022 een nieuwe motor te gaan kopen of wil je zelf voor het eerst met motorrijden beginnen? Dan is het goed om te weten welke motorverzekeringen er tegenwoordig allemaal zijn en uit welke basis- en aanvullende dekkingen je kunt kiezen.
Basisdekkingen motorverzekering
Je moet altijd een minimale basisdekking kiezen. Die kun je opdelen in drie verschillende dekkingen: WA, WA beperkt casco en WA volledig casco. Volledig casco wordt ook wel all-risk genoemd omdat de meeste risico's ermee afgedekt worden. Hieronder leggen we uit wat deze dekkingen inhouden:
1. WA (wettelijke aansprakelijkheid) motorverzekering
Je bent wettelijk verplicht om op zijn minst deze WA-verzekerign af te sluiten. Bij een WA-motorverzekering wordt jouw wettelijke aansprakelijkheid als motorrijder afgedekt.
Je verzekert zo dus de schade die je zou kunnen veroorzaken aan andere mensen en hun bezittingen, bijvoorbeeld bij een ongeval.
De schade aan je eigen motor wordt met deze verzekering niet vergoed. De WA-verzekering is daardoor de goedkoopste verzekering die je af kunt sluiten. Over het algemeen is een WA-verzekering afdoende voor een motor van 10 jaar of ouder. Voor nieuwere motoren met nog een goede dagwaarde is een van de andere twee typen verzekeringen vrijwel altijd een betere optie.
2. WA Beperkt Casco motorverzekering
Wanneer je kiest voor een WA met Beperkt Casco motorverzekering wordt ten eerste gewoon alles vergoed wat ook door een WA-verzekering wordt afgedekt. Soms worden ook andere namen voor deze dekking gebruikt, zoals Mini Casco of WA-Extra. Je wettelijke aansprakelijkheid is met deze dekkingsvorm dus alvast afgedekt.
Daarnaast wordt ook de schade aan je eigen motor in bepaalde gevallen vergoed. Dit is echter wel beperkt tot enkele oorzaken van buitenaf zoals brand, storm, diefstal van je motor en een botsing met overstekende dieren. De dekking kan echter wel per verzekeraar verschillen. Schade door vandalisme of een ongeluk zijn hierbij echter nooit verzekerd. In sommige gevallen kun je dan echter wel gebruik maken van het Waarborgfonds Motorverkeer.
3. WA Volledig Casco (all-risk) motorverzekering
Een verzekering waarbij de wettelijke aansprakelijkheid wordt gecombineerd met een Volledig Casco verzekering wordt ook wel een all-risk verzekering genoemd. Hierbij wordt alles vergoed dat ook is verzekerd bij een WA Beperkt Casco verzekering, met daarbij ook de eventuele schade aan je eigen motor bij een ongeval. Dat is ook gewoon het geval wanneer jij als schuldige voor het ongeval wordt aangewezen. Daarnaast wordt ook schade die ontstaat door vandalisme vergoed.
Let op: bij een beperkt en volledig casco motorverzekering is vrijwel altijd het hebben (en gebruiken!) van een ART categorie 4 gecertificeerd slot verplicht.
Op onze site kun je makkelijk en snel de beste motorverzekering voor jou vinden.
Aanvullende dekkingen
Daarnaast zijn er ook aanvullende dekkingen mogelijk voor zowel de motorrijder, maar ook de accessoires en eventuele opzittenden.
Naast de drie basisdekkingen zijn er vaak ook nog enkele aanvullende dekkingen om uit te kiezen:
- De opzittendendekking verzekert ook persoonlijke materiële schade en/of medische kosten van opzittenden. Als je niet van plan bent om ooit passagiers mee te nemen is deze verzekering niet nodig, maar als dat wel het geval is kan hij juist heel belangrijk zijn.
- Ook een accessoires verzekering is een optie, waarbij ook je motorkleding, helm en andere accessoires zijn meeverzekerd. Dat kan een goed idee zijn wanneer je dure motorkleding hebt.
- De rechtsbijstanddekking is een aanvullende optie voor je motorverzekering waarmee ook kosten voor rechtshulp na een ongeval zijn afgedekt.
Pechservice
Tot slot bieden veel verzekeraars ook (optioneel of als aanvullende service) pechhulp aan. Wanneer het tarief je wel bevalt kun je die ook afsluiten, maar het hoeft dus niet.